088

Predĺžiť si život patrí medzi dávne ľudské tužby. Neviem, či by niekto chcel žiť večne, ako o tom spieva Freddie Mercury, ale človek, ktorý sa dožije 150 rokov sa vraj už narodil. Aspoň to tvrdí David Sinclair, austrálsky vedec a profesor genetiky na Harvarde, ktorý sa skúmaniu starnutia venuje.

Profesor Sinclair dolsova zasvätil život tomu, aby hľadal dôkazy a riešenia, ktoré nám umožnia nielen lepšie pochopiť starnutie a spomaliť ho, ale ho aj eliminovať, či zvrátiť. Môže to znieť trošku ako sci-fi, ale veda už v tomto výskume, aj vďaka práci prof. Sinclaira výrazne pokročila.

Nebojte sa, toto nebude vedecký podcast. Chcem len pozdieľať, čo hovorí prof. Sinclair vo svojom novom podcaste Lifespan (dĺžka života). Konkrétne ma zaujala táto epizóda, kde sa rozoberá to, kedy a čo by sme mali jesť pre predĺženie života. Nejde len o to, čo najviac natiahnuť počet rokov na tomto svete, ale prežiť čo najviac rokov pri dobrom zdraví.

Veľmi ma zaujalo, ako prof. Sinclair odpovedal na takto definovanú otázku: Čím by sme mali začať, čo je prvá vec, ktorú by sme mali urobiť, ak si chceme predĺžiť život?

Odpoveď: Jesť menej často.




Mimochodom, prof. Sinclair v tom podcaste (ak si ho pozriete na youtube) je ten štíhly pán, bez tetovaní a náušnic. Má 52 rokov a ako sám povedal, cíti sa na 20. A to (najmä) vďaka tomu, že dlhodobo funguje na princípe jedného jedla denne. To samozrejme neznamená, že všetci musíme robiť toto isté. Neľakajte sa, to vôbec nie.

Celú epizódu vo formáte mp3 si môžete stiahnuť tu.

Sledovať ma môžete na Facebooku, Instagrame, Linkedine alebo si pozrite môj youtube kanál.

Alebo sa môžete prihlásiť na odber môjho newslettra, ktorým posielam raz za mesiac. Za odmenu vám pošlem môj ebook 5 krokov pre skvelé ráno.