049

Pôst je tu s nami už stovky, možno tisícky rokov. V rôznych formách má svoje miesto vo viacerých kultúrach i náboženstvách po celom svete. Nie je to teda nič nové.
Takže ani to, čomu sa teraz moderne hovorí "intermittent fasting" (prerušovaný pôst) nie je žiadna novinka, i keď sa o tom začalo intenzívne hovoriť len pár rokov dozadu.




Ja som začal verziu 16-8 praktizovať niekedy v lete minulého roka po tom, ako ma k tomu na instagrame inšpiroval Lukáš Herteľ, známy aj ako Vychodňar vo švece. S Lukim som o tom nahral aj rozhovor, ktorý je 18. epizódou tohto podcastu.

To bolo v októbri. Časy sa odvtedy trošku zmenili a ja aktuálne fungujem v režime 5-2. (O tom, čo to presne znamená si viac vypočuj v podcaste.) A hlavne som si pár vecí naplno uvedomil:
1. Ako na všetko, aj na pôst treba ísť opatrne. Ak si v niečom nie si istý(á), poraď sa s odborníkom.
2. Každý je iný, má iné ciele, zvyky, predpoklady, skrátka každý ide po svojej vlastnej ceste. To, čo funguje mne, nemusí fungovať tebe. A tak je to fajn ;)
3. Občasný pôst je jeden z najjednoduchších a jednoznačne najlacnejších prostriedkov na udržiavanie hmotnosti.

Ako ďalšie zdroje informácií k tejto téme jednoznačne odporúčam napríklad Fitclan. S pôstom nepriamo súvisí aj zdravie nášho črevného mikrobiómu. V tejto súvislosti ma veľmi oslovil nedávny rozhovor Dušana Plichtu s doktorom Alojzom Bombom.